Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще поиска

...
 Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще поиска
Коментари Харесай

Запорират 14 млн. лв. на олигарха Прокопиев

 Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) ще изиска запор на всички сдружения от групата “Алфа финанс ” - благосъстоятелност на предприемача Иво Прокопиев. Петимата членове, които заседаваха часове при закрити порти в сряда, са разкрили 14 милиона 191 хиляди лв. противоречие сред приходите и имуществото Пропокопиев, заяви „ 24 часа “, базирайки се на свои източници в Народното събрание.
От КОНПИ оповестиха ден по-рано, че производствата на комисията съставляват класифицирана информация досега, в който не стигнат до съд и по тази причина следствието против Прокопиев няма по какъв начин да бъде коментирано. От „ 24 часа “ обаче показва, че новината за запора на олигарха е стигнала до Народното събрание с значимото конкретизиране, че няма да бъде запорирана компанията “Икономедия ”, която е издател на “Капитал ” и “Дневник ”.

Според финансов специалист, осведомен с инспекциите на приходите на предприемача Прокопиев, почнали при започване на 2017 година, неуместно било да се чака, че медиите ще бъдат запорирани поради бизнеса на единия от издателите. Обект на инспекцията е била фактически договорката с “Каолин ”, каквото бе и догатката на издателите и публицистичния мениджмънт на “Икономедия ”. В деня, в който КОНПИ заседава за проблема, те излязоха с послание, в което предизвестяват, че задачите на “съвместната акция на ГЕРБ и Движение за права и свободи за отпадане на отминалостта за закононарушения, свързани с приватизацията, са няколко политически селектирани покупко-продажби, сред които и “Каолин ”.

От началото на 2017 година Иво Прокопиев е проверяван от КОНПИ и това е общоприета процедура - когато някой е обвинен, прокуратурата е длъжна да изиска КОНПИ да ревизира неговите приходи. Това става при обвиняването за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН. Заедно с предприемача са били тествани и останалите обвинени - някогашните министри Трайчо Трайков, Симеон Дянков и мениджърите в “Булброкърс ” Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

При инспекцията на договорката за ЕВН е почнала инспекция на “Алфа финанс холдинг ”. Тази компания от своя страна е била притежател на предприятието “Каолин ”. Проверяващите са открили доста нарушавания, свързани най-много с приватизационната процедура.

Според писмото на издателите на “Капитал ” и “Дневник ” договорката за “Каолин ” е била е “далеч обратно във времето през 2000 година, оттатък всички давностни периоди ”. Според писмото на издателите " най-важното е, че в интервала 2001-2004 година три поредни правосъдни инстанции са постановили, че приватизацията на " Каолин " е законна и при нея няма никакви нередности ".

Една от дилемите на КОНПИ е била да откри дали има нарушавания при първичната приватизация на “Каолин ” през 2000 година, настояват източниците на изданието.

Установени са били десетки нарушавания. Имало е експертиза, от която ставало ясно, че има нарушавания при концесията. Например се отчитал рандеман на материал на 4000 тона, а в действителност са 8 тона. Така са били повишени облагите, с цел да може компанията да бъде продадена на изкуствено по-висока цена.

Според данните оправдателната присъда на Иво Прокопиев за “Каолин ” се базира на събитието, че той и останалите шестима обвинени не са били длъжностни лица в компанията. Известно е, че изпълнителен шеф на “Каолин ” по това време е братът на Прокопиев. Той е взел участие в РМД-то, което е приватизирало “Каолин ”, без да има наложителния 2-годишен стаж, каквото е било условието за присъединяване в приватизиционната процедура.

През 2012 година “Каолин ” бе продаден за 150 млн. лева на немската компания за индустриални материали “Кварцверке ”. В този интервал “Икономедиа ”, в която Прокопиев държи 51%, е изплатила напълно заем към българския клон на гръцката Алфа банк, с която води юридически разногласия за просрочени отговорности. Това е евентуално единственият миг, в който компанията издател на “Капитал ”, е била обвързвана по някакъв метод с инспекцията на КОНПИ на предприемача Прокопиев. Петимата членове на КОНПИ е трябвало да открият дали тези 150 млн. лева, които е взел от продажбата на “Каолин ”, са действителни и законни.

Виж всички публикации от Агенция Монитор-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР